А ви читали ліцензію Windows ?

Опубліковано Vitovt 12 Вересень, 2008 - 18:31
версія для друку

Ліцензія Майкрософт   Дійсно, ви коли-небудь читали ліцензію, яка видається при встановленні ОС Майкрософт ? Розумію, що коли хтось ставить піратську вінду, то свідомо її не читає, оскільки явно її порушує. Але там є такі речі, які варто знати

Ліцензія була взята із офіційного сайту, зокрема було порівняно наступні ліцензії Windows XP Pro Windows XP Home. Привожу вирізки оригінального тексту на російській мові, оскільки українського варіанту я не знайшов, скоріше всього тому, що його й нема.

Ось перелічу декілька пунктів. Думаю буде дуже цікаво:

  • Запрещается использовать продукт одновременно более чем 1 (одним) процессором одной рабочей станции (XP Home) и 2 (двумя) - (XP Pro)

 В свій час Майкрософт судилася з AMD і програла. Вона хотіла, щоб окремим процесором вважалося ядро, а не фізичний процесор. Таким чином Майкрософт могла б з тих, в кого процесор Dual Core за використання другого ядра збити додатково гроші.

  • К рабочей станции разрешается подключать не более 5 (пяти) компьютеров или других электронных устройств для использования служб данного продукта (XP Home) и 10 (десяти) - )XP Pro)

Тобто якщо ви побудували мережу в якій 11 комп'ютерів качають файли з 12го, то це порушення умов ліцензії.

  • запрещается предоставлять с помощью продукта другому устройству возможность использовать, осуществлять доступ, запускать или отображать другие программы, находящиеся на рабочей станции, а также использовать, осуществлять доступ, запускать или отображать продукт или пользовательский интерфейс продукта на каком-либо устройстве, если только для этого устройства не приобретена дополнительная лицензия на продукт

Іншими словами давать доступ до, скажімо, Ворда через віддалену робочу стільницю неможна, якщо та людина теж собі не купить Ворд.

  • Обязательная активизация в течении 30 дней. В случае изменения аппаратного обеспечения компьютера или продукта может потребоваться повторная активизация продукта. В продукт встроены технические средства, предотвращающие незаконное или нелицензионное использование продукта. Вы соглашаетесь с тем, что такие средства могут использоваться нами.

Перший раз погоджуємося з тим, що на нашому комп'ютері буде програма, яка шпіонитиме за нами (а як інакше взнати ліцензійна чи не ліцензійна Windows, якщо і та і та може бути встановлена з одного й того ж диску?)

  • Все права, которые не предоставлены явно настоящим лицензионным соглашением, сохраняются за корпорацией Майкрософт.

Ще одна перестраховка, щоб наші хитрюги не  додумалися щось собі привласнить.

  • Корпорация Майкрософт оставляет за собой право прекратить работу любой службы в Интернете, предоставленной или доступной вам посредством использования продукта.

Оце вже весело - Майкрософт буде вирішувати які мені служби і програми запускати!

  • Без ущерба для каких-либо иных прав корпорация Майкрософт вправе прекратить действие настоящего лицензионного соглашения при несоблюдении вами его положений и условий. В этом случае вы обязаны уничтожить все имеющиеся у вас копии продукта и всех его составных частей.

Якщо ви порушили права, наприклад качаєте з одного комп'ютера фільм одночасно на 11 інших, то вас можуть зобов'язати знищити всі копії продукту.

  • Разрешение на использование данных. Вы соглашаетесь с тем, что корпорация Майкрософт и ее аффилированные лица вправе собирать и использовать технические сведения, полученные любым способом в ходе вашего обращения за услугами по технической поддержке, если таковые предоставляются, по поводу продукта. Корпорация Майкрософт вправе предоставлять эти сведения третьим лицам в форме, не раскрывающей вас лично.

Другий раз погоджуємося з тим, що корпорація Microsoft буде шпигувати за нами.

  • Вы признаете и соглашаетесь с тем, что корпорация Майкрософт имеет право выполнять автоматическую проверку версии продукта и/или его компонентов, которыми вы пользуетесь, а также имеет право обновлять или исправлять продукт путем автоматической загрузки соответствующего программного обеспечения на вашу рабочую станцию.

Погоджуємося з тим, що ми можемо через певний час отримати зовсім не той продукт, який ми ставили.Пошукайте в гуглі глюки windows xp sp3, наприклад.

  • Продукт предоставляется в пользование («лицензируется»), а не продается.

Ну це зрозуміла річ, чому я наголосив - щоб ви з трішки іншим наголосом вимовляли „куплена Windows“ чи куплений „Photoshop“. ;)

  • КОРПОРАЦИЯ МАЙКРОСОФТ И ЕЕ ПОСТАВЩИКИ НЕ НЕСУТ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА КАКОЙ-ЛИБО ОСОБЫЙ ИЛИ СЛУЧАЙНЫЙ УЩЕРБ, ШТРАФНЫЕ УБЫТКИ, КОСВЕННЫЙ ИЛИ ОПОСРЕДОВАННЫЙ УЩЕРБ ИЛИ УБЫТКИ (ВКЛЮЧАЯ, НО НЕ ОГРАНИЧИВАЯСЬ ТОЛЬКО ПЕРЕЧИСЛЕННЫМ, УПУЩЕННУЮ ВЫГОДУ, УТРАТУ КОНФИДЕНЦИАЛЬНОЙ ИЛИ ИНОЙ ИНФОРМАЦИИ, УБЫТКИ, ВЫЗВАННЫЕ ПЕРЕРЫВАМИ В КОММЕРЧЕСКОЙ ИЛИ ПРОИЗВОДСТВЕННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ, НАНЕСЕНИЕ УЩЕРБА ЗДОРОВЬЮ, НАРУШЕНИЕ НЕПРИКОСНОВЕННОСТИ ЧАСТНОЙ ЖИЗНИ, НЕИСПОЛНЕНИЕ ЛЮБОГО ОБЯЗАТЕЛЬСТВА, ВКЛЮЧАЯ ОБЯЗАТЕЛЬСТВО ДЕЙСТВОВАТЬ ДОБРОСОВЕСТНО И С РАЗУМНОЙ ОСМОТРИТЕЛЬНОСТЬЮ, УБЫТКИ, ВЫЗВАННЫЕ НЕБРЕЖНОСТЬЮ, ЛЮБОЙ ИНОЙ УЩЕРБ И ПРОЧИЕ УБЫТКИ ИМУЩЕСТВЕННОГО ИЛИ ИНОГО ХАРАКТЕРА), ВОЗНИКАЮЩИЕ В СВЯЗИ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ИЛИ НЕВОЗМОЖНОСТЬЮ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ПРОДУКТА, ИЛИ ПРЕДОСТАВЛЕНИЕМ ИЛИ НЕПРЕДОСТАВЛЕНИЕМ УСЛУГ ПО ПОДДЕРЖКЕ ИЛИ ИНЫХ УСЛУГ, СВЕДЕНИЙ, ПРОГРАММНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ И СОДЕРЖИМОГО В РЕЗУЛЬТАТЕ ИЛИ В СВЯЗИ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ПРОДУКТА, ИЛИ В ИНЫХ СЛУЧАЯХ, ПРЕДУСМОТРЕННЫХ ИЛИ СВЯЗАННЫХ С ПОЛОЖЕНИЯМИ ДАННОГО ЛИЦЕНЗИОННОГО СОГЛАШЕНИЯ, ДАЖЕ В СЛУЧАЕ ВИНЫ, ГРАЖДАНСКОГО ПРАВОНАРУШЕНИЯ (ВКЛЮЧАЯ НЕБРЕЖНОСТЬ), СТРОГОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ, НАРУШЕНИЯ КОРПОРАЦИЕЙ МАЙКРОСОФТ ИЛИ ЕЕ ПОСТАВЩИКАМИ ДОГОВОРНЫХ ИЛИ ГАРАНТИЙНЫХ ОБЯЗАТЕЛЬСТВ, ДАЖЕ ЕСЛИ КОРПОРАЦИЯ МАЙКРОСОФТ ИЛИ ЕЕ ПОСТАВЩИКИ БЫЛИ ЗАРАНЕЕ ИЗВЕЩЕНЫ О ВОЗМОЖНОСТИ ТАКОГО УЩЕРБА.

Якщо важко читати так багато „букаФФ“, то перекладу:

Якщо в разі використанні Вінди із-за її глюків у вас згорить сарай, відірве вухо і ваші фотографії, де ви в трусах купаєте кота дустовим милом від блох, побачить в інтернеті тьотя Люся, і навіть, якщо ви перед цим за пів-року попередили Майкрософт, що це може трапитися і ще вказали як цьому запобігти, то ... „КОРПОРАЦИЯ МАЙКРОСОФТ И ЕЕ ПОСТАВЩИКИ НЕ НЕСУТ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ“

  • Независимо от характера и причин причиненного вам ущерба или понесенных убытков (включая все без исключения перечисленные выше случаи ущерба и/или убытков, а также любые прямые или общие ущерб и/или убытки), максимальный размер ответственности корпорации Майкрософт или любого ее поставщика по любому из положений настоящего лицензионного соглашения, и размер причитающейся Вам компенсации(за исключением компенсации в виде ремонта или замены продукта, предоставляемой по выбору корпорацией Майкрософт в связи с нарушением ограниченной гарантии) не может превысить большей из следующих сумм: суммы, фактически уплаченной вами при приобретении продукта, или суммы в размере пяти долларов США. Перечисленные выше ограничения, исключения и отказы (включая разделы 11 и 12, а также ограниченную гарантию) действуют в наибольшей степени, допускаемой применимым законодательством, даже если полученная компенсация не покрывает понесенный ущерб.

І накінець, якщо суд країни скаже, що все-таки за згорілий сарай треба заплатити, то ми більше 5 баксів не дамо.

І ви ж з цим усим самі погодилися, чи не так ???

 

p.s. Кримінальні справи проти "злісних" крадіїв пропрієтарного (платного) програмного забезпечення не є рідкість. Можна погуглить і в цьому пересвідчитися.  Дуже показовою є справа шкільного вчителя Поносова, там в статті зверніть увагу на коментар Путіна. Не дивно, що після цього в Росії  30 листопада 2007 р. було проведено конкурс - яка фірма буде переводити школи Росії на Лінукс. До 1 вересня 2008 р. вільне програмне забезпечення було встановлене у всіх школах трьох пілотних регіонів Росії — Республіці Татарстан, Пермському краю и Томскої області.

Так що робіть висновки.

 

Ваша оцінка: Немає Усереднена оцінка: 4.8 (6 оцінювань)
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Доданий в Опубліковано Vitovt 12 Вересень, 2008 - 18:31

Коментарі

Dmitry (гість) | 19 Лютий, 2010 - 16:32

В статті не сказано головного - купуючи ПЗ Майкрософт - Ви НЕ СТАЄТЕ ЙОГО ВЛАСНИКОМ і не можете в повній мірі ним розпоряджатись. Ба, навіть без будь-яких причин Майкрософт може сказати Вам знищити вашу копію ПЗ.

Nesmar (гість) | 20 Січень, 2010 - 09:54

"Мені здається шо тут мова йдеться не про "служби і програми" на локальному ПК, а про інтернет-сервіси на зразок msn."

Може й так,але в ліцензії треба чітко вказувати,про що саме ведеться мова,аби юристи не могли крутити закон як дишло.

SEMION (гість) | 13 Січень, 2010 - 14:05

Нет.

И сегодня поражён.

Неужели за ТАКУЮ лицензию им нельзя ничего сделать ?

Dimitry (гість) | 3 Березень, 2010 - 22:52

Неужели за ТАКУЮ лицензию им нельзя ничего сделать?

Нє, ліцензія може бути будь-якого змісту. Кожен має право відмовитися якщо не погоджується з її кабальними умовами. Якби продукція корпорації Майкрософт не була такою популярною, то перша реакція була б "нащо тоді воно мені треба". Тому дехто (в т.ч. і я) переходять на linux, де практично все видано під GNU General Public License (під нею видані популярні програми на зразок Firefox, VLC, Audacity, і т.д.). Її можна тільки один раз прочитати (вона поширюється у незмінному вигляді). Я майже певен, що вона звучатиме менш загрозливо аніж ліцензії пропрієтарного софту.
Тож альтернатива є ;)

shady (гість) | 4 Березень, 2009 - 10:28

Ліцензію я не читав і всю читати не збираюся. Давно б уже перейшов би на лінукс (вже декілька раз питався), але наша освіта так побудована, що вчить красти вчителів а ми в свою чергу учнів.

Ну а що сказати на рахунок фірми Microsoft
нехай виробники апаратного забезпечення також беруть приклад з неї
Як булоб класно якби наприклад пам'ять тільки фірми такоїто об'ємом такимто використовувати з звуковою картою відео і т.д. тільки з процесором Intel і при заміні манітора змініть і блок живлення та клавіатуру (шутка)

Dimitry (гість) | 3 Березень, 2010 - 22:55

тьфу тьфу!!
Думаю, виробники харду не знають української і не лазять на грушу. Тому відносно спокійний. А так уже б почалося...

Anonymous (гість) | 21 Лютий, 2009 - 02:07

А мене цікавить одне питання:
"Якщо наприклад, я купив Windows, але ним не користувався можу я його продати наприклад пересічному громадянину за ту саму ціну за яку я її купив, якщо цей громадянин згоден в мене її купити? Чи буде це порушенням ліцензії Windows?"

Dimitry (гість) | 3 Березень, 2010 - 23:02

Здається то можливо. В СРСР це обзивали "спекуляцією", зараз таке можна робити. Щоправда проконсультуйся у корпорації ;) можливо необхідно буде зареєструватися як дистрибутор. До того ж загляни в рідну податкову, пожежну, санстанцію, ее... це кудись. Адже можливо тобі необхідно буде зареєструватися приватним підприємцем (якщо ти продаєш свою копію безпосередньо та за тією ж ціною, виписавши чек ;))

im (гість) | 11 Жовтень, 2008 - 23:40

Нічого особистого, але трактування дибільної ліценції подане тут дещо упереджене.

"Тобто якщо ви побудували мережу в якій 11 комп'ютерів качають файли з 12го, то це порушення умов ліцензії."
Точніше кажучи, в XP Home/Pro на рівні tcpip.sys зашито обмешення на 5/10 підключень на "шари"(і принтери).
Ішними словами - 11й компьютер іде боком, бо у нього вилазить напис типу "превышено кАличество пАдключений"

-------------------

""Корпорация Майкрософт оставляет за собой право прекратить работу любой службы в Интернете, предоставленной или доступной вам посредством использования продукта."

Оце вже весело - Майкрософт буде вирішувати які мені служби і програми запускати!"

Мені здається шо тут мова йдеться не про "служби і програми" на локальному ПК, а про інтернет-сервіси на зразок msn.

--------------------

Про себе: (щоб не казали шо прибігли ламаки виндузятні) - я адмін в досить великій міжнародній компанії, не люблю виндовз у всіх його проявах (не дивлячись шо з ним по службі приходиться мати справу), я дуже люблю FreeBSD, маю близко десятка серверів під її керуванням....

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал