7 речей, доступних у KDE, але не в Windows

Опубліковано Vitovt 10 Жовтень, 2010 - 02:19
версія для друку

Коли я кажу людям, що використовую Linux, вони дивляться на мене з жалем. Вони думають, що я зізнаюся, що я фанатик, якому подобаються проблеми кожен день. Вони думають, що я прагну постійно захищати свої переконання. 

Коли я кажу, що KDE на багато більш просунутий, ніж Windows 7, їх жалість змінюється занепокоєнням. Я не тільки фанатик, думають вони, але ще й несу марення і потенційно небезпечний. 

До того ж кожен знає, що Linux змушує вас користуватися консоллю. Існуючі графічні інтерфейси повинні бути грубими й незручними, а я просто заперечую це.

І все ж це правда. У кількох випадках, коли мені доводилося працювати в Windows 7 (по роботі, або щоб допомогти знайомому), мені було незручно, тому що самі собою зрозумілі функції KDE в Windows 7 або впроваджені частково, або відсутні зовсім. У порівнянні з таким середовищем як KDE, мій досвід в Windows, в основному, визначається тим, що я зробити не можу.

Не можна сказати, що KDE ідеальний. У деяких випадках, наприклад, меню або вікно налаштувань системи, у якому є тільки один рівень. Або міні-іконки, що використовуються для настройки віджетів, в KDE запозичені ідеї з недавніх релізів Windows. Як і більшість відкритого ПЗ, KDE - ніщо без запозичених звідусіль ідей.

Я не кажу, що Windows безнадійний. Але, якщо я хочу - функціональність, порівнянну з функціональністю Windows у своєму Linux. Я можу використовувати такі оточення як LXDE або Xfce. Вони запускаються з набагато меншими вимогами до місця на диску або оперативної пам'яті, ніж Windows 7.

Я кажу про те, що KDE сильно випереджає Windows 7 з функцій, які спрощують вашу роботу за комп'ютером, без установки додаткових програм, таких як Stardock System's Object Desktop (або іноді навіть з ними).

Ось 7 основних функцій, які є в KDE з коробки, але немає в Windows 7:

1) Зміна наборів іконок з допомогою FolderView

Коли KDE 4 ще тільки розроблявся, Аарон Сейго оголосив у своєму блозі, що у KDE 4 більше не буде іконок на робочому столі.

Сейго вибрав нарочито провокаційний тон, тому що мав на увазі, що користувачі більше не будуть обмежені одним набором іконок на робочому столі. Абстрагуючись іконки робочого столу в окрему функцію FolderView, KDE полегшує підтримку і завантаження окремих наборів іконок для різних цілей. Якщо ви витратите час на налаштування FolderView під себе, це зменшить кількість ікон на робочому столі, і набагато спростить пошук потрібних речей.

2) Запуск декількох Activities (у  перекладі "кімнати" - прим. Перекл.)

Activities - це продовження віртуальних робочих столів для KDE. Як видно з назви, кожна Activity, як правило, грунтується на конкретному завданні. Наприклад, вам може знадобиться одна Activity для програмування, а інша для графічного дизайну. У кожній з них буде свій набір іконок і налаштувань. Інші способи організації Activities можуть грунтуватися на їхньому місці розташування: робочий стіл з одного Activity налаштований для Офісу, а другий для школи чи дому.

3) Налаштувати все

Звичайно, в Windows теж можна налаштувати вигляд і теми. Але в плані тонкої настройки KDE залишає Windows далеко позаду. 

Подивіться, наприклад, на те, що у KDE називається панеллю, а в Windows 7 панеллю завдань. У Windows 7 ви можете закріпити панель завдань або включити її автоприховування, якщо вікнам на робочому столі потрібен додатковий простір. Ви можете зменшити розмір іконок і перемістити панель задач в будь-яку частину екрана.

А в KDE можна робити все це і багато іншого, включаючи зміну довжини і ширини панелі або її вирівнювання на екрані. Крім того, можна додати додаткові панелі і будь-який віджет, що розміщується на робочому столі.

Це так само вірно і для основних компонентів панелі завдань і панелі. KDE пропонує три стилі меню - Класичне, Kickstart і Lancelot. Крім того, у KDE ви можете визначати які вікна мінімізовані і як, які повідомлення показувати, а ще стиль годинника. 

Деякі люди стверджують, що KDE заходить занадто далеко в кількості дозволених настройок, і новачки можуть постраждати, змінюючи все підряд. Однак, я ще не чув щоб комусь не подобалася можливість змінити все саме так, як йому хочеться. Крім того, якщо ви не хочете проблем, то ніщо не заважає залишатися з настройками за замовчуванням.

4) Згортання вікон у заголовок

У результаті згортання вікна залишається видимим лише заголовок. Коли згортання включено в контекстному меню заголовка вікна, то переміщення миші у верхню частину екрана згортає вікно, а клік на заголовку розгортає назад.

Як і мінімізація, згортання збільшує простір на робочому столі. Проте, перевага згортання над мінімізацією в тому, що читання заголовка вікна легше, ніж вичитування того, що написано в панелі завдань. Також, при згортанні, для відновлення вікна потрібна менша кількість кліків, ніж при мінімізації, тому що заголовки вікон залишаються видимими.

5) Угрупування вікон 

У релізі KDE 4.4 додали угруповання вікон. Замість того, щоб кожне вікно займало простір робочого столу, воно стало вкладкою в одному вікні. Угруповання вікон не тільки позбавляє від хаосу робочий стіл, але і спрощує пошук вікон, пов'язаних один з одним. Хоча ця функція і вимагає деякого звикання, однак включивши її одного разу, ви зрозумієте, що вона незамінна.

6) Створення дій по краях екрану.

Слідом за Symphony OS, KDE дозволяє створювати до 8 чутливих точок по краях екрану. Кожна з цих точок може бути налаштована на виконання різних дій при переміщенні миші над ними. Наприклад, ви можете використовувати точку для того, щоб показати робочий стіл, перемикатися між робочими просторами або розміщувати відкриті вікна у вигляді сітки. Ви можете включити опцію для максимізації будь-якого вікна перетягуванням його у верхню частину екрану, або розтягування його перетягуванням до будь-якій стороні екрану.

Єдина проблема з краями екрану - важко потрапити в точки, які знаходяться в середині сторін. Однак, вони зменшують кількість повторюваних рухів, необхідних для переміщення вікон. У Windows немає аналога для цієї функції.

7) Ефекти робочого столу і композитінг.

Коли була випущена Windows 7, Microsoft широко рекламувала декілька ефектів робочого столу, таких як Shake, Peek і Snap. Проте цих нововведень було недостатньо для скорочення розриву в можливостях, які Linux в загальному і KDE зокрема мають у візуальних ефектах. Фактично, коли новини про ефекти в Windows 7 були опубліковані, розробники Linux не заздрили. Вони почали обговорювати чи є вже схожі ефекти, і якщо ні, чи буде доцільно їх реалізовувати.

Звичайно KDE - не єдине оточення зі спецефектами. Однак, ефекти KDE виділяються. Здебільшого, вони дійсно корисні. Є ефекти для прикраси (в основному, анімація на робочому столі), багато розширюють можливості робочого столу. Шість покращують можливості, а інші полегшують пошук активного вікна чи інакше сприяють управлінню вікнами. Деякі з цих ефектів вимагають 3D-прискорення, але більшість - ні, що, на відміну від інших композитних ефектів, робить ефекти KDE доступними кожному. 

Пошкодуємо у відповідь

Деякі з цих функцій KDE не унікальні. Зокрема, Activities, подібні віртуальним робочих столів, доступні в більшості відкритих оточень, також поширюються інші системи композитних ефектів. Однак, KDE - все ще одне з перших оточень, де ці функції не просто встановлюються за замовчуванням. Вони інтегровані в оточення так, щоб змінити роботу користувачів.

У Windows просто немає функцій, яких не вистачає в KDE. KDE не вимагає ні дефрагментатора, ні, як правило, антивіруса. Правда в більшості дистрибутивів з KDE, немає інструментів для резервного копіювання і шифрування дисків, в той час, як в Windows вони є.

Різниця, однак, у тому, що такі програми легко встановити у міру потреби. Як частина Linux і інших відкритих ОС, KDE виграє від онлайн репозитаріїв з кількома збірками для більшості потреб - кожна з яких може бути встановлена протягом декількох хвилин безкоштовно. Ця система управління ПЗ робить купівлю ПЗ, на яку спирається Windows, неефективною та застарілою, навіть коли ви можете завантажити замість того, щоб купувати в магазині. Таким чином, хоча стандартне оточення KDE не завжди включає всі функції Windows 7, ви можете швидко доустановити все необхідне.

Що ще важливіше: як і Linux, KDE випускається під відкритою ліцензією. Мало того, що такі ліцензії філософськи або політично більш привабливі, ніж у Windows 7, вони також не обмежені ліцензійними угодами та незручністю активації програм.

Враховуючи всі ці переваги, чи варто дивуватися, що я відчуваю таку ж жалість і настороженість, що і люди, яким я кажу про використання відкритого ПЗ? Єдина відмінність - моя реакція виправдана. Користувачі Windows не знають, що вони втрачають.

За матеріалами сайту: http://itmanagement.earthweb.com

 

Ваша оцінка: Немає Усереднена оцінка: 4.5 (10 оцінювань)
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Доданий в Опубліковано Vitovt 10 Жовтень, 2010 - 02:19

Коментарі

Djalin (гість) | 4 Грудень, 2010 - 16:52

крапка й точка речі трішки різні - не скажетеж чорна діра це крапка, чи крапка доступу, чи просторово -часова крапка

yudjin | 21 Жовтень, 2010 - 00:45

Я зараз дуже злий, бо раціоналізуючи робоче оточення хотів сумістити панель задач з панеллю швидкого запуску у KDE. Вже перебрав купу віджетів з svn'у, але інструменту з потрібною функціональністю так і не знайшов. У Windows 7 це вишукане рішення працює за замовченням. Безумовно, KDE одне з найкращих графічних оточень сьогодні, але не можу сказати що його розвиток відбувається у вірному напрямку - переважна більшість нововведень починаючи від версії 4.2 не знаходять застосування у моїй роботі...

Чого це я про сумне? Дякую за переклад. З задоволенням прочитав.

У 4.5.2 "activities" перекладено як "простори дій" і мені такий переклад дуже подобається.

Пишу про Linux українською на [url=http://yudjin.name]yudjin.name[/url]

ugaday | 20 Жовтень, 2010 - 16:25

погоджуюсь, так як давно користуюся кедами

P.S. невже українською крапка це "точка"...

Bhagavan (гість) | 10 Листопад, 2011 - 10:40

Звичайно, українською крапка - це крапка, а точка українською - точка. У Росіян одне слово на позначення цих двох понять, у нас - два. Хіба це зле?

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал