Вільне ПЗ

Опубліковано Vitovt 2 Серпень, 2008 - 16:43
версія для друку

У
ХХІ сторіччі все влаштовано так, що майже всі процеси контролюють всюдисущі комп'ютери. Огляніться тільки навколо і придивіться до світлофорів, ліфтів, банкоматів, залізничних кас... Думаю цей список самі можете легко продовжити. Якщо ви можете змінювати чи хоча б якимось чином впливати на роботу комп'ютерів, значить у вас ще є деяка свобода і влада в сучасному світі. Якщо ж ні, значить ви живете в пісочниці, в якій влаштовано все так, як зробили ті, хто можуть.

Уряди низки країн зрозуміли яких переваг надає використання вільного програмного забезпечення і активно почали переходити на нього. Або ж використовують наявність вільного ПЗ та власні розробки для переговорів з Microsoft. Як той-же Китай, який виторгував у Microsoft ціну за ліцензійну копію до 10$ на робоче місце.

Однак в Україні цього найпотужнішого економічного та соціального феномену "не існує". Уряд робить вигляд, що вільних програм немає. І відповідно чинне законодавство не містить таких понять.

Microsoft чудово розуміє, що до своїх продуктів треба привчати в першу чергу дітей. Оскільки найбільшими витратами при переході на вільне ПЗ будуть витрати на перевчання. Також психологічно важко відмовитися від того, до чого вже звик. Звідси і беруться "безкоштовні" комп'ютерні класи для сілських шкіл від Microsoft. Безкоштовні в лапках тому, що вони себе виправдають з величезною віддачею. Це як дати "безкоштовно" спробувати наркотик.

Вільних людей ніхто не любить. Особливо держава. Якщо вони незалежні від держави і не піклуються про подачку з її боку, то являють собою певну силу і відповідно - загрозу.

Тепер якщо перечитати, що написано вище і трішки подумати - стає багато чого зрозуміло.

Саме для цього і були розроблені уроки з вільного ПЗ. Якщо ви звикли редагувати свої фотографії в редакторі GIMP, а не як завжди в Photoshop, то до вас в офіс вже не зайде "дядінька" з ордером і не почне вимагати гроші погрожуючи відкрити кримінальну справу. І ваші листи відправлені за допомогою поштового клієнта з відкритим програмним кодом не зможе прочитати агент спецслужби. Розумієте, який непорядок ?

Ще ніхто не проголосував
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Доданий в Опубліковано Vitovt 2 Серпень, 2008 - 16:43

Коментарі

Anonymous (гість) | 16 Лютий, 2009 - 17:43

>>Як той-же Китай, який виторгував у Microsoft ціну за ліцензійну копію до 10$ на робоче місце.

Там вони ще вимагали відкрити коди http://www.securitylab.ru/news/360786.php

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал