Вільне Програмне забезпечення

Опубліковано Vitovt 18 Вересень, 2008 - 17:46
версія для друку

[img_assist|nid=97|title=Free software clean like water|desc=|link=popup|align=left|width=174|height=100] Комп'ютер. Комп'ютер - це така досить специфічна річ. Не так давно він ще вважався елементом розкоші. Але на сьогодні комп'ютер є незамінним інструментом для роботи в найрізноманітніших галузях. Від, очевидно, електроніки та програмування до економіки та філології.

В Україні так історично склалося, що більшість людей з самого початку працювали з операційною системою від компанії Майкрософт - Windows. Дехто починав ще з Windows 3.11. Дехто навіть DOS руками мацав. Але на сьогодні більшість людей працює в Windows XP, ну і дехто у Windows 2000 та Windows Vista. Працюють собі і горя не знають. Але чи це дійсно так ?

Давайте розглянемо питання по ближче.
Перше, про що останнім часом говорять по телевізору - так це про те, що за Windows треба платити. Причому досить такі немалі гроші як по міркам середньостатистичного українця. Орієнтовно 500 .. 1000гр. І хоча все по тому ж телевізору і показують як трактором давлять купу піратських компакт-дисків, всі як звикли користуватися дисками по 10 чи 20 гр, так і продовжують ними користуватися. Для чого ж платити, якщо піратська версія з правильним ключиком чи пропатчена спеціальною програмкою працює точно так я і ліцензійна версія ?

Але справи змінюються. І ринок програм в Україні не виключення. В першу чергу ці зміни відчули бізнесмени з офісами та комп'ютерні клуби. Коли до них приходили добрі "дядіньки" і конфіскували всі комп'ютери ще й погрожуючи штрафом. Але лякати не буду. Додому навряд що вони найближчим часом прийдуть. Не тому, що це протизаконно, а тому, що піратство в деякій мірі сприяє просуванню платних програм на ринку. Люди, які вдома і з дітьми за звичкою користуються платними, навіть якщо і піратськими, програмами, прийдуть на роботу і по інерції будуть продовжувати користуватися тими ж самими програмами. Системою Windows, графічним редактором Photoshop... Навіть якщо за це і доведеться заплатити, так то ж робота. І загроза конфіскації всіх комп'ютерів служить вагомим аргументом для директора. Хоча в дійсності підґрунтя цей аргумент містить не більше, ніж оправдання ліні та небажання системного адміністратора (чи як його люблять називати в бухгалтерських конторах - програміста) в чомусь розбиратися. Та і навіщо ? Задачу таку ж ніхто не ставив, а звичка - це одна із самих сильних речей в цьому світі (згадуємо, що неофіційно і в розумних мірах піратство дозволено, щоб виробити ці звички і відповідно "підсажувати" на програми).

Але які є альтернативи ? Вікна вікнами, які б вони не були, а що ж без них робити ? Виявляється альтернатива є. І назва цій альтернативі - Вільне Програмне Забезпечення. Що це таке і з чим його їдять, оце вільне... ?

Ви користувалися колись переглядачем інтернету Firefox ? Так ? Тоді вітаю - Вогнелис (так перекладається Файерфокс з англійської) і є однією з цих вільних програм.

Вільне програмне забезпечення - має такі ознаки:
по-перше воно безкоштовне.
по-друге ви маєте повне право його передавати, встановлювати, розмножувати, переписувати і т.д.
по-третє вам надаються вихідні коди цієї програми, які ви легко можете змінити (наприклад зробити, щоб при запуску того ж Firefox виводив ваше ім'я під логотипом) і після цих змін ви законно можете робити все, що написано в попередньому пункті.
по-четверте якщо хтось візьме модифікує вільну програму і почне її продавати як свою не відкриваючи вихідних кодів, то на цю людину можна подати в суд і змусити відкрити всі її доробки і вихідні коди, щоб можна було самому зібрати дану програму. Тобто вільне програмне забезпечення залишається вільним. Доречі такі позови в суд дійсно мали місце. І компанії, які хотіли без просу використати чужу працю змушені були відмовитися від такої затії. Одна з останніх компаній, яка програла такий суд - Skype.

Так, а що це нам дає?  - скажете ви. Я й так роблю що захочу і ніякі коди мені не потрібні.

Переваги, які надає відкритий програмний код перебільшити неможливо. Наприклад людина може знайти помилку в програмі і сама її виправити. І потім повідомити розробникам і помилка буде виправлена в усіх наступних версіях. З цього випливає, що у вільному програмному забезпеченні набагато менше глюків та дірок в безпеці. Зокрема під вільні операційні системи не існує вірусів... Просто не існує. Вони просто написані з урахуванням елементарних вимог безпеки. На відміну від продуктів Майкрософт, завдяки яким розвинулася багатомільйонна індустрія антивірусних програм.

Добре, програми програмами, а які ж існують вільні операційні системи(ОС) ?
Зокрема, такими ОС є різновиди Юнікс:
FreeBSD, OpenBSD, NetBSD...
та модифікації Linux.

Ось про Лінукс я б хотів поговорити окремо.
Перше, що заслуговує уваги - це встановлення вільних програм. Як ставляться програми у Windows - ви бачили. Як же ставляться більшість програм в Лінукс ? Користувач вибирає потрібну програму зі списку, встановлює навпроти неї галочку і... і все! Вона автоматично зкачується з інтернету, або просить вставити компакт-диск № такий-то і після зкачування декілька десятків секунд (секунд, а не хвилин) встановлюється.

Це перший прояв слова Свобода.
 

Продовження слідує ...

Ваша оцінка: Немає Усереднена оцінка: 5 (4 голосів)
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Доданий в Опубліковано Vitovt 18 Вересень, 2008 - 17:46

Коментарі

Вадим (гість) | 30 Вересень, 2009 - 10:17

"Продовження слідує ..." - Ганьба суржику!

Сергей Гольдман & Deus (гість) | 29 Вересень, 2009 - 12:33

Истину глаголите. Долой Виндоус, - Вечная слава Линукс!

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал