Завтра закінчиться підтримка Windows XP

Опубліковано Vitovt 12 Липень, 2010 - 09:29
версія для друку

Підтримка Windows XP з пакетом поновлення SP2 завершиться 13 липня 2010 року. Активна розробка ПЗ Microsoft для цієї системи припинена, і нові версії продуктів не будуть тестуватися на сумісність з Windows XP. Тим не менш, пов'язані з безпекою оновлення можна одержувати до 2014 року. Корпорація рекомендує всім користувачам в терміновому порядку встановити третій сервіс-пак. Власники 64-розрядної версії Windows XP можуть про це не турбуватися - для неї SP3 недоступний і до 8 квітня 2014 будуть підтримуватися системи з другою версією пакета оновлення.

Windows XP - це ціла епоха розвитку комп'ютерної індустрії. Нова ОС була випущена 25 жовтня 2001 року і за дев'ять років встигла сильно змінитися. Першим великим оновленням став випущений 9 вересня 2002 Service Pack 1 (SP1) для Windows XP. Головними змінами в ньому були підтримка USB 2.0 і LBA-48, що дозволили системі працювати з новими зовнішніми пристроями і жорсткими дисками ємністю більше 137 Гб. Крім того, файлова система EFS стала використовувати алгоритм шифрування AES з 256-розрядним ключем. Тоді ж активізувалися західні "антимонопольники" і в Windows з'явилася можливість вибору браузера, поштової програми та віртуальної машини Java за замовчуванням, а 3 лютого 2003 Microsoft випускає Service Pack 1a, віддалявся віртуальну машину Java з системи.

Наймасштабнішим оновленням став Service Pack 2 (SP2): він мав кодове найменування "Springboard" і був випущений 6 серпня 2004. Основні зміни в цьому пакеті оновлень пов'язані з безпекою системи. У Windows XP замінили вбудований міжмережевий екран і перейменували його в "Брандмауер Windows" (після SP2 брандмауер за замовчуванням активовано для всіх створюваних з'єднань). Крім того, з'явився "Центр безпеки Windows, що нагадує користувачеві про необхідність включення міжмережевого екрану, встановлення та оновлення антивірусної програми і т. д. Для взаємодії зі сторонніми додатками (антивірусами, брандмауерами) в центрі безпеки є спеціальний програмний інтерфейс. Зміни торкнулися і браузера Internet Explorer, а також поштової програми Outlook Express. Приміром, в IE включили можливість блокувати спливаючі вікна. З'явилася розширена захист пам'яті, а деякі сервіси стали за замовчуванням відключатися, або запускатися зі зниженими привілеями. Якщо говорити про зміну функціонала, SP2 привніс в Windows XP підтримку Bluetooth і Wi-Fi з майстром налаштування.

Останній пакет оновлень Service Pack 3 (SP3) для Windows XP випущений 21 квітня 2008. Як і попередні, він носить кумулятивний характер (стандартна практика Microsoft) і включає всі оновлення, випущені після виходу Service Pack 2 в 2004 році. У SP3 увійшли і нові функції: запозичена з Windows Vista модель активації та захист мережевого доступу (Network Access Protection). Були тут і інші поліпшення, в основному пов'язані з безпекою системи. На відміну від попереднього, останній великий пакет оновлень серйозних змін функціоналу у Windows XP не додав і носив в основному "косметичний" характер. Готували його довго - бета-тестування пакету серед обмеженої групи користувачів почалося ще в серпні 2007 року, а з 12 грудня перший реліз-кандидат (SP3 RC1) став доступний для завантаження усім бажаючим. У день офіційного релізу пакет отримали тільки бізнес-клієнти корпорації: виробники устаткування і підписчики MSDN і TechNet. Загальний доступ через Windows Update був відкритий тільки 6 травня 2008, на наступний день після виходу всіх локалізацій цього пакету оновлень. Встановити третій сервіс-пак можна тільки поверх SP1a або SP2. Варто також відзначити, що пакет недоступний для 64-розрядної версії Windows XP, і користувачам доводиться завантажувати всі оновлення одне за іншим.

Процес скасування підтримки Windows XP розтягнутий на кілька років: припинення продажу продукту, спочатку намічене на 31 січня 2008 року, перенесли на 5 місяців - на 30 червня. Та і ця дата виявилася не остаточною - виробники продовжили постачати бюджетні комп'ютери з Windows XP. Крім того, влітку 2008 року на ринок надійшли нетбуки. Малопотужні пристрої не дозволяли встановлювати Windows Vista і корпорація пішла на поступки складальникам. Основна підтримка Windows XP була припинена тільки 14 квітня 2009 року, і тепер користувачам доступна розширена (платна) підтримка від Microsoft і підтримка постачальників устаткування. Завершиться вона одночасно з припиненням випуску оновлень безпеки - 8 квітня 2014 року. Нетбуки з Windows XP Home продаються до цих пір, хоча два молодших версії Windows 7 придатні для використання на слабких комп'ютерах. Передбачається, що продаж нетбуків з Windows XP буде припинена 22 жовтня 2010.

У Microsoft чудово розуміють, що означає їх продукт для галузі і створили всі можливості для безболісного відмови від застарілих версій. Споживачі навіть не помітять припинення підтримки Windows XP SP2 - з моменту випуску другого пакету оновлень накопичилося багато змін, і користувачі, які звикли стежити за актуальністю своєї системи, давно їх встановили. Наслідки поступової відмови корпорації від Windows XP першими на собі відчули любителі комп'ютерних ігор - остання версія DirectX недоступна для цієї системи. Набагато цікавіше ситуація з іншими продуктами Microsoft, які більше не будуть тестувати на сумісність з Windows XP. Однак нова версія Microsoft Office в XP працює, а інші програми масовому користувачу не такі цікаві. Поки не ясно, чи буде випущений Internet Explorer 9 для XP, але це не так важливо - попередню версію IE поки не можна назвати застарілою, незважаючи на активне просування стандартів HTML5. Розробники стороннього ПЗ відмовлятися від підтримки XP ще не збираються. Звичайно, користувачам доведеться перейти на нову версію Windows, але часу для цього буде достатньо.

Що стосується драйверів - багато виробників комп'ютерів відмовилися від офіційної підтримки Windows XP ще в 2008 році, коли виробники компонентів (наборів мікросхем, відеоадаптерів, звукових карт і т. д.) відповідні драйвери ще випускали. Бажаючим встановити Windows XP на новий комп'ютер вже не перший рік доводиться збирати необхідні драйвери по всій Мережі. І з часом шукати їх стає все складніше - від підтримки застарілої версії Windows починають відмовлятися і постачальники компонентів. Це процес природний, і користувачам він не особливо заважає - для старих машин всі необхідні драйвери є, а на нові краще встановити Windows 7. Головне, що виробники периферійного обладнання драйвери для Windows XP поки випускають і, ймовірно, продовжать їх випускати до 2014 року.

Windows XP - абсолютний рекордсмен-довгожитель серед настільних систем. З моменту її випуску до моменту повного припинення технічної підтримки в 2014 році пройде 13 років. Але все коли-небудь закінчується: чи готова нова платформа Windows 7, яку (на відміну від Vista) ринок зустрів прихильно. Сьогодні вже немає сенсу витрачати гроші на підтримку сумісності ПЗ та "заліза" зі старою платформою. Система звичайно гарна, але вона застаріла і поступово має піти з ринку. Важливо, що всі учасники ринку отримали достатньо часу, щоб адаптуватися до нових умов.

За матеріалами сайту www.computerra.ru
Ваша оцінка: Немає Усереднена оцінка: 3.8 (5 оцінювань)
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Опубліковано Vitovt 12 Липень, 2010 - 09:29

Коментарі

oleg (гість) | 31 Січень, 2011 - 06:26

cikavo chy windows xp stane kolysj besplatnoju?

chy bude do kincja svogo isnuvannja platnoju?

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал