Переваги Лінукс та вільного програмного забезпечення

seeker.name
Відсутній
Зареєстрований: 6 Вер 2009
версія для друку

В цьому розділі хочеться почути Ваші думки щодо переваг використання Лінука та Вільного програмного забезпечення.

Переваг, як і недоліків є дуже багато. Тому надіюся що розділ буде постійно розширюватися і стане корисним для новачків при знайомстві з відкритим програмним забезпеченням.

Недоліки вільного ПЗ і варіанти їх виправлення розглядаються  в іншій темі

Коментарі

seeker.name
Відсутній
Зареєстрований: 6 Вер 2009
Re: Переваги використання Лінукс ...

- відсутність проблем пов’язаних з використанням піратського програмного забезпечення

для більшості людей ця перевага не актуальна, оскільки вже стало звичним використанням у нашій країні піратського програмного забезпечення, за ліцензійні копії якого ви, за задумом компаній-авторів, мали би платити сотні доларів. Всі користувачі, які встановили це програмне забезпечення безкоштовно (зламані версії програм, за допомогою різних кряків і т.д) вважаються у цивілізованих країнах Піратами та Злодіями. То чи варто використовувати платне програмне забезпечення якщо є повністю безкоштовні їхні аналоги, які по функціональності нічим не поступаються.

Останнім часом почастішали перевірки малих підприємств щодо наявності на них неліцензійного програмного забезпечення. Ці перевірки здійснюються як співробітниками СБУ так і представниками Майкрософт. І часто штрафи складають значно більше ніж вартість самого піратського забезпечення. То чи варто чекати непроханих гостей і проблем пов’язаних з ними якщо можна перейти на вільне програмне забезпечення, автори якого надають користувачам наступні права:
- користувачі мають право використовувати програмне забезпечення без обмежень;
- користувачі мають право модифікувати програмне забезпечення;
- користувачі мають право поширювати програмне забезпечення безплатно або за гроші;
- користувачі мають право поширювати модифіковане програмне забезпечення безплатно або за гроші;

Тобто це варіант, який дає можливість без витрати забезпечити фірму програмним забезпеченням та раз і назавжди забути про піратські програми та непроханих гостей.

- швидке оновлення програм
купуючи ліцензійну програму, Ви лише купуєте певну версію цієї програми. Тобто якщо через рік вийде нова версія програми з додатковими функціями, у більшості випадків, її прийдеться купляти за повну суму. 
Використовуючи вільне програмне забезпечення (особливо це стосується операційної системи Лінукс), ви маєте можливість закачати та встановити останнє поновлення програми відразу після його виходу, при тому, ви буду сповіщені про нього автоматично (якщо в лінуксі включена функція автоматичного оновлення). Нові версії версії більшості дистрибутивів Лінукс виходять раз або 2 рази в рік. І в кожній новій версії використовується досконаліше ядро (серце та мозок системи), що пришвидшує і робить стабільнішою роботу системи. Згадай по-скільки років приходиться чекати нові версії Віндовза.

- менші вимоги до ресурсів
в основному, лінукси требують значно скромніші ресурси комп’ютери ніж всім відома операційна система. Особливо коли відключити додаткові функції, які часто не потрібні в повсякденній роботі. Також є версії Лінуксів створені спеціально для слабеньких комп’ютерів. Завдяки цьому можна оживити старенький комп’ютер і заставити його працювати не набагато повільніше ніж працюють сучасні варіанти.
Також це економія для фірм, які хочуть зменшити витрати на модернізацію техніки.

- відсутність вірусів
для багатьох стало звичним вже переставляти свій Віндовз раз на 3-4 місяці. Найчастіше це проходиться робити через віруси. У Лінуксах дана проблема відпадає.
Багато новачків думає, що зі збільшенням популярності Лінуксів, збільшиться кількість вірусів під нього і він стане таким же вразливим як Віндовз. Але це не відповідає дійсності. Сам Лінукс побудований так що чітко розмежовані права користувачів і вносити зміну в систему можна тільки під паролем Суперкористувача. Це майже зводить нанівець можливість вірусів вносити шкідливі зміни в систему. 
Також візьміть до уваги скільки ресурсів у Віндовзі забирає антивірусна програма і скільки коштує подовження ліцензії на її використання у фірмах де багато комп’ютерів.  

- локалізація
Вас не дивує що у найвідомішій (а для деяких людей – єдиній відомій) операційній системі досі немає української мови. Причина дуже проста – навіщо тратити кошти на українізацію системи, якщо український користувач купить і російськомовну версію. А в українського користувача немає виходу, купляє або використовує що є. Цим Майкрософт проявляє неповагу до користувачів своєї операційної системи для яких рідною є інша мова. 
Це питання уже давно вирішене у Лінуксі. Так як над ним працює не одна компанія, а багато-багато людей, то Лінукси і майже всі програми, які входять в них, вже давно українізовані. І навіть є версії для екзотичних мов. Мені, наприклад, було дуже приємно побачити операційну систему, яка спілкувалася зі мною моєю звичною мовою.

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал