Лінукс це Не Віндоус (ч.5а)

Опубліковано Irish 16 Березень, 2009 - 14:42
версія для друку

Підпроблема № 5а: Звичне є доброзичливим

Отже, в більшості «найдоброзичливіших до користувача» редакторів і текстових процесорів ти здійснюєш операції «вирізати» і «вставити» за допомогою клавіатурних комбінацій Ctrl-X і Ctrl-V. Абсолютно неінтуїтивно, але всі звикли до цих скорочень і вважають це «доброзичливою» комбінацією.  І коли хтось починає використовувати vi, йому здається, що «d» для вирізування і «p» для вставки це не доброзичливо — не те, до чого цей хтось звик.

Чи кращі скорочення vi? Так, насправді кращі.  
Використовуючи комбінацію Ctrl-X, як ти збираєшся вирізати слово з поточного документа (не використовуючи мишку)?  Від початку слова ти натискуєш Ctrl-shift-right для виділення слова. Потім Ctrl-X щоб вирізати його.  
Який підхід vi? dw видаляє слово.  
Добре, як щодо вирізувати п'ять слів, застосовуючи Ctrl-X?  
Від початку групи слів Ctrl-shift-right, Ctrl-shift-right, Ctrl-shift-right, Ctrl-shift-right, Ctrl-shift-right, Ctrl-X
А що потрібно зробити в vi?
d5w
Підхід vi набагато більш універсальний і справді більш інтуїтивний: «X» і «V» неочевидні і не асоціюються з командами «вирізувати» (англ. «Cut») і «вставити» (англ. «Paste»), тоді як «dw» для видалення слова (англ. «delete а word») і «p» для вставки назад (англ. put, paste) — абсолютно очевидно. Але «X» і «V» - це те, що ми всі знаємо, а vi, хоча і використовує кращий підхід, незвичний. Отже, його називають «недружнім». Якщо немає знання інших систем, близьке знайомство з з  інтерфейсами віндоус — це саме те, що робить їх «доброзичливими». Крім того, не слід забувати про проблему 1: Лінукс абсолютно  відрізняється від віндоуса. І, неминуче, Лінукс завжди здається менш «доброзичливим», аніж віндоус.  
Щоб уникнути проблеми 5-а, все, що ти дійсно можеш зробити, це спробувати запам'ятати: «доброзичливий до користувача» не означає «те, до чого я звик». Пробуй діяти як завжди дієш, але якщо що-небудь не працює, як ти звикся,  доклади зусиль до вивчення софта так,  нібито ти абсолютний новачок.

Цей текст є перекладом оригінальної статті Домініка Хамфрі (Dominic Humphries) Linux is NOT Windows на українську мову.
Ця робота розповсюджується за ліцензією Creative Commons: Attribution-Noncommercial-Share Alike

 

Додати поточну сторінку в соціальні закладки

Коментарі

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал