Інформація для роздумів

версія для друку

Частина І

ПродавціЧому деяким продавцям комп'ютерів невигідно встановлювати вільні ОС для своїх клієнтів як програмний комплекс по замовчуванню при продажі комп'ютерів

* * *

Напевно кожна людина яка хоч як мінімум раз цікавилася причинами низької долі ринку ВПЗ розуміла, що цю цифру можна би було легко збільшити якби до процесу встановлення цього роду програм та ОС приєднались би ключові фірми-продавці на сучасному ринку продажу комп'ютерів. Можна навіть сказати, що ОС MS Windows завоювала ринок ще й по причині того що в свій час її активно підтримували продавці комп'ютерної техніки.

Оглядаючи причини по яких подібне застосування програм з відкритим кодом не відбувається я хотів би одразу коротко перерахувати і опустити вже очевидні причини чому це не відбувається аби потім загострити увагу читача на маловідомих причинах цієї ситуації.

 * * *

 Отже, очевидні причини полягають в тому що:

- ОС сімейства Linux не є такими відомими/популярними як ОС сімейства MS Windows. І коли питання постає про надання якоїсь технічної підтримки, то тут достатньо буде послуг людини що живе по сусідству яка в цьому розбирається до певної не дуже заглибленої міри. Або ж продавця в магазині де купувався комп'ютер. Тобто продавці комп'ютерної техніки встановлюючи MS Windows одразу впевнені, що такий клієнт “не пропаде” зі своїми проблемами адже по причині грандіозної кількості спільноти користувачів цієї системи клієнту легко буде знайти тех. підтримку. Для них це означає також, що з боку клієнта не буде таких запитань “Як налаштувати VPN?”, “Як перемикнути розкладку клавіатури” “Як знайти і встановити програму яка робить мені добре — тобто яка потрібна мені у професійній діяльності і суттєво заощаджує мій час і затрачені зусилля?” по тій причині що відповіді на них цілком можуть знайтись якщо не в сусіда по подвір'ю/будинку так у продавця комп'ютерної техніки ймовірність звернення до якого є дуже висока.

Підтримка користувачів ЛінуксЩо стосується ОС сімейства Linux, то тут з цим м'яко кажучи доволі важко. Система маловідома, тех. підтримку відшукати важко. А продавцю який захоче її надавати тех підтримку потрібно буде стати значно більшим спеціалістом в цій галузі, ніж є аналогічні спеціалісти в ОС MS Windows. Це означає, що з'явиться велика кількість допитливих клієнтів якій раду продавець вже може перестати давати чисто в силу їхньої великої кількості. Бо крім нього звернутися буде ні до кого. Навіть спільнота користувачів цієї системи навряд чи захоче допомагати в такому випадку адже в них можуть бути самі різні причини для цього (щоб не допомагати). Тобто далеко не завжди на неї можна покластися.

Крім того самі системи сімейства Linux володіють такими вадами як відсутність достатньої кількості ігр написаних під цю програмну платформу, а також відсутність драйверів під велику кількість зовнішніх пристроїв. Це означає, що клієнт почувши про всі ці вади цієї системи від своїх знайомих які вже мали печальний досвід спілкування з Linux дуже ймовірно захоче перейти на ту систему яка подібними недоліками не володіє. А з тією системою, що з'явиться і її проблемами вдасться боротися тими засобами якими борються більшість із спільноти користувачів (антивіруси, дефрагментатори, очищувачі системи на різних рівнях та можливо ще щось інше).

Проблема ігр для драйверів

Драйвери Opensource Linux- як зазначалося нещодавно відсутність достатньої кількості популярних ігр та драйверів призводить до заниженої конкурентної здатності цієї ОС. Тому в плані універсальності вона поступається MS Windows (не зважаючи на те, що значна частина ігр запускається з-під WINE вважається, що в домашніх користувачів в більшості випадків не вистачить снаги гратися з цими налаштуваннями на різних рівнях по причині відсутності необхідних знань і наявності небажання їх отримувати). Це означає, що продавець зважуючи “за” і “проти” хоче вибрати якомога універсальне рішення, і саме наявність тих недоліків, які властиві Linux-системам відносно нижчого рівня універсальності для домашнього користувача змушують продавців відмовлятися від Linux.

Людський фактор

Людський факторА тепер мабуть варто заговорити про речі про які самі продавці вам навряд чи розкажуть. А саме мова йде про те, що саме висока нестабільність MS Windows в силу різних факторів призводить до того що саме її є дуже вигідно встановлювати на комп'ютери тих людей, які тільки починають своє знайомство з комп'ютерами і роботою за ними.

Нестабільність ОС створює попит на послуги людей, які будуть займатися її перевстановленням та повторним налаштуванням. Цілком ймовірно, що така ситуація є однією із причин, що підштовхує продавця на її вибір в якості системи для ознайомлення і роботи для своїх клієнтів. Тому що він знає, що саме вони знову заплатять йому гроші за перевстановлення тієї системи яку вже встигли полюбити, вивчити і до якої вже доволі звикли. Тобто звідси виходить висновок, що продавцям вигідна ця система тому, що підсаджуючи користувача на її використання він отримує непогане джерело прибутку для самого себе яке поступово збільшується по мірі збільшення кількості таких клієнтів.

Тобто в даному випадку саме стабільність OC Linux і стала однією з тих причин по яких її не дуже вітають продавці в комп'ютерних магазинах. Один раз успішно поставивши її на клієнтський комп'ютер і задовольнивши повністю потребу користувача в цій галузі продавець може забути про свого клієнта як про джерело свого подальшого фінансового прибутку, тому що ця система не буде падати, а значить її не доведеться перевстановлювати і відповідно брати за це гроші. Будучи продавцями вони з одного боку зацікавлені щоб продукт виконував потреби клієнтів, тобто щоб там стояли всі необхідні програми і щоб вони працювали, а з другого боку їм потрібна нестабільна система яку час від часу треба переставляти з метою отримання додаткового прибутку зі своїх клієнтів. І саме ОС від Microsoft це дає їм, а вони в свій час цим користуються задоволено потираючи руки... як би це гірко для нас і для інших людей би не було.

Можливий вихід із ситуації

Що робити в даній ситуації нам — спільноті користувачів Linux?

Я вам розповім про ту бізнес-модель яка допоможе вам не тільки ефективно заробляти, але й постійно збільшувати потік людей, що можуть стати потенційними користувачами ВПЗ. А робиться це дуже просто ...  читати далі »


Додати поточну сторінку в соціальні закладки