Коротко про задум

версія для друку

Маніфест для розробників Grusha Linux

(Натисніть на заголовок, щоб згорнути)
 

1. Передумови створення Grusha Linux

 

За даними Асоціації розробників програмного забезпечення, зараз близько 85% програм, які використовуються на домашніх та офісних комп’ютерах українців, є піратським. В чому ж причина такої цифри? Тут може бути багато факторів, але одним з основних є неознайомленість людей зі світом Вільного програмного забезпечення. Компанії-розробники комерційного програмного забезпечення змогли вселити в голови людей міф про Єдиність та Ідеальність їхніх продуктів, тому більшості звичайних користувачів важко зорієнтуватися.
 
Також відкритий дистрибутив є дуже важливим на рівні держави. Україна як європейська держава з потужнім потенціалом просто не може бути залежною від стороннього виробника програмного забезпечення. Наявність в основних інформаційних та грошових артеріях країни програмного забезпечення виробництва країни-конкурента взагалі є нонсенсом. Тим паче, відомі прецеденти зовнішнього впливу виробника на операційні системи з закритим кодом в корисних цілях своєї країни.
 
Ми — команда розробників Grusha Linux хочемо щоб наш ресурс був консолідуючим для досягнення тих інтересів кожного громадянина, що сприяють для блага суспільства в галузі розвитку ВПЗ.
Головною передумовою створення Grusha Linux є необхідність в ознайомленні людей зі світом Вільного програмного забезпечення та його можливостями.
 
Основним інструментом для цього автори проекту бачать створення власного Лінукс-дистрибутива, який би повністю відповідав потребам звичайних користувачів і мав всі шанси стати їхньою основною операційною системою.
 

2. Мета створення Груші-Лінукс

 

Сьогодні існує дуже багато дистрибутивів Лінуксу. Їх розробкою займаються як великі компанії, які заробляють на супроводженні та платній підтримці власних дистрибутивів, так і звичайні люди, які мають достатньо знань, щоб створити свій дистрибутив. За деякими даними зараз існує більше 5 тисяч різних дистрибутивів Лінукс.
Проте, незважаючи на цей факт, багато людей, навіть серед тих, кому довелось спробувати Лінукс на практиці, вважають цю операційну систему незручною і не дружньою до звичайного користувача.
Основною метою команди розробників Grusha Linux є створення максимально зручного дистрибутиву на базі ГНУ/Лінукс, який орієнтований на українського користувача.
 
 

3. Кризові явища в світі ВПЗ, що заважають його просуванню в маси.

 

Отже, на нашу думку причиною таких великих помилок та незграбностей, які допускають провідні виробники популярних дистрибутивів Linux являється наслідок діяльності їхньої моделі ведення бізнесу на основі ВПЗ. Це проявляється в тому що, поставивши технічну підтримку як основу свого прибутку (читайте стимулу діяльності) виробники дистрибутивів стають автоматично незацікавленими у високій якості своїх продуктів. Тому що у них в результаті високої якості продукту може знизитися джерело цього прибутку — кількість клієнтів що цієї підтримки потребують. Команда Grusha Linux має на увазі цю помилку колег і в своїй бізнес-моделі її не допускає. Тенденція така, що розробники відомих дистрибутивів Лінукс мають свої серверні і тестові збірки. Серверні продають, а тестові дають користуватись звичайним громадянам (для тестування), тому шановний читачу чекати з моря погоди не варто.
 
Наша команда також припускає, що провідні виробники дистрибутивів Linux мають певні таємні угоди як між собою, так і з іншими провідними розробниками операційних систем, про перерозподіл ринку (користувачів домашніх ОС) з метою максимального заробітку кожної компанії.
 
Ці фірми очевидно ніколи не зроблять систему вашої мрії. І чим скоріше ви це зрозумієте, тим більше у вас прокинеться бажання хоча би в малому допомагати людям які розуміють Ваші прагнення та душевні поривання і стараються реалізувати їх. Швидше всього вони використовують вас аби з Вашою допомогою отримати інформацію про стан своїх продуктів, а не як об'єкт, навколо інтересів якого треба будувати операційну систему.
 

4. Пріоритети Grusha Linux

 

Очевидно, більшість читачів цього маніфесту вже мали можливість користуватись Лінуксом. І не помилюсь, мабуть, коли скажу що часто після встановлення його на комп’ютер доводилося витратити ще не менше 15 хв. на його налаштування під свої потреби, винесення найбільш часто використовуваних ярликів на передню панель, довстановлення необхідних програм. А що робити людині, яка взагалі вперше встановила Лінукс-систему і ще не може швидко зорієнтуватися, яким чином зробити тюнінг системи?
 
Команда Grusha Linux знає про всі труднощі перехідного міграційного періоду не тільки на собі (адже колись і самі були мігрантами), а й вивчаючи факти, що призводять до скарги користувачів на нову операційну систему.
Можливість працювати на операційній системі відразу після її встановлення є головним пріоритетом команди розробників Grusha Linux. Для цієї мети особлива увага приділяється наступним складовим:
 

Зручність.

Кінцевий результат повинен бути максимально орієнтованим на використання “з коробки” і включати в себе наступні елементи:
Готові початкові налаштування системи (розташування панелей, кнопок запуску програм, дизайн системи), які робляться на основі смаків більшості потенційних користувачів-новачків.
Готові початкові налаштування програм (активізовані функції, додаткові плагіни, налаштування взаємодії з “залізом”), які повинні робитися з урахуванням доцільності на основі досвіду користувачів, котрі мають великий досвід використання даних програм та з врахуванням конфігурації устаткування, яке в даний час притаманне для більшості комп’ютерів.
 

Функціональність

Розробники проекту визначили наступні пріоритети при формуванні переліку програм, які повинні входити в дистрибутив:
Велика кількість програмного забезпеченняБагато користувачів, які встановлять на комп’ютери Grusha Linux будуть новачками, тому необхідно показати їм все багатство Вільного програмного забезпечення. При чому сортування програм в головному меню повинне бути таким, яке дасть зрозуміти, які програми є основними і найбільш популярними.
Найновіші версії. По можливості будуть обиратися найновіші версії програм, з оглядом на стабільність та перевіреність.
 

Локалізація

Для більшості користувачів, очевидно, дуже приємно побачити операційну систему, яка спілкується з ними їхньою рідною мовою. Тим більше, якщо цього немає в ОС, яку вони використовували раніше. Розробники Grusha Linux притримуються концепції максимальної локалізації системи. Для всіх програм відшуковуються українські версії. В разі неможливості її українізувати використовується російський аналог і тільки при неможливості встановити аналог на даних мовах, використовується англомовний варіант. Також ми працюємо над перекладом програм на рідну мову. Найбільш якісні та необхідні програми буде перекладено в першу чергу.
Додатково можлива поставка дистрибутиву з усіма пакетами необхідними для повноцінного встановлення російської мови з мінімумом зайвих рухів.
 

Простота для новачків

Зважаючи на передумови виникнення і мету проекту, основним сегментом наших потенційних користувачів будуть новачки. Тому треба докласти багато зусиль щоб переконати їх, що користування Груша-Лінукс є дуже простим та зручним. Для цього постійно будемо розробляти технічні інструкції, навчальні статті та відеоролики про користування операційною системою та програмами, і активно допомагати новачкам на форумі.
 

5. Використання найкращого зі світового досвіду

 

У світі Вільного Програмного Забезпечення (ВПЗ) уже давно реалізовано на практиці правило “Не винаходити новий велосипед”. Це стало можливим завдяки відкритому статусу програм і ліцензії GPL, яка дозволяє переробляти та удосконалювати вже існуючі програми. А це забезпечує стрімкий розвиток та удосконалення Вільних програм, оскільки таким чином над ними працюють тисячі людей замість кількох розробників, які працюють над комерційним платним софтом.
 
Тому за основу нашого дистрибутиву взяті найкращі напрацювання, які вже себе встигли зарекомендувати себе. Наш дистрибутив будується на базі відомих і перевірених операційних систем. Також розробники здійснюють постійний моніторинг інших дистрибутивів та останніх досягнень у світі ВПЗ.
 

6. Дистрибутив на базі Sabayon Linux

 

Останні дистрибутиви Grusha Linux розробляються на основі найвідомішого на даний момент у світі дистрибутива Ubuntu. Це забезпечило мінімальну кількість помилок, стабільність роботи, великі репозитарії програм. Але в той же час система успадкувала деякі помилки та недоробки, які були притаманні Ubuntu. Зокрема кожен дистрибутив Убунту розробляється фактично з нуля і помилки в попередніх релізах не виправляються, а тільки накопичуються і на додаток створюються нові. По-друге команда Канонікал — дуже велику кількість роботи робить лише в рамках свого дистрибутиву. Наприклад в Убунту своя система перекладу, незалежна від інших дистрибутивів, що призводить до подвійної роботи перекладачів. Також деякі виправлення коду робляться не узгоджено з авторами програм і це теж призводить до непорозумінь.
В даний момент основним пріоритетом для розробників стала гнучкість. Саме тому для наступних релізів за базу був обраний Sabayon Linux. Ця система в свою чергу побудова на базі Gentoo, тому володіє необхідною гнучкістю при роботі з програмами. В основному користувачами Gentoo є професіонали, які роблять свій вклад у вдосконалення цієї системи. Завдяки цьому стає можливим її швидкий розвиток та виправлення помилок.
 
Наша команда поставила за мету донести технології професіоналів до звичайного пересічного користувача, тобто додати до функціональності та стабільності системи ще і зручність та зрозумілість, щоб навіть новачок у світі комп'ютерів зміг подружитися з нею
 
Також автори проекту підтримують тісний контакт з розробниками Sabayon Linux і ця співпраця забезпечить як покращення самого Sabayon так і Груші-Лінукс, яку буде побудовано на його основі. Тобто над проектом крім нас ще реально працює 2 команди розробників.
 

7. Формування команди розробників

 

Команда проекту формується за рахунок всіх бажаючих, хто хоче допомогти у популяризації проекту і підтримує дух Вільного програмного забезпечення.
 
Якщо Ви професійний розробник, і маєте великий досвід користування Лінукс-системами, — приєднуйтеся до нас, і будете мати можливість реалізувати свої ідеї і погляди у продукті, яким буде користуватись багато тисяч людей!
Якщо Ви звичайний користувач із середнім рівнем знань про Лінукс, — приєднуйтесь до нас і допоможіть нам ідеями та тестуванням, і ми створимо систему, що відповідає вашим бажанням!

Якщо ж Ви новачок у світі Лінуксів, то саме на вас в першу чергу орієнтована система. Тому ваш свіжий погляд і побажання є дуже цінними для нас. Ми робимо все щоб допомогти Вам! Допоможіть і нам! 

Висловити побажання приєднатися до проекту


__________________________

 

Додати поточну сторінку в соціальні закладки