Налаштування розкладок клавіатури в KDE

Опубліковано anykeyn 9 Серпень, 2009 - 00:37
версія для друку

Перемикання розкладок в Linux для лінуксоїда-початківця доволі серйозне випробування. Начебто нічого складного, але спробуй допетрай, куди воно й що. Ходити нетореними шляхами важко, але вони торені, панове, просто треба вміти шукати стежку ))). Дуже часто (сам такий був) вибирають той чи інший дистрибутив через таку дрібницю, що там або одразу налаштоване перемикання по Ctrl-Shift (чи Ctrl-Alt, кому як), або розробники надали можливість з допомогою графічних додатків самому це налаштувати. Графічне середовище KDE має у своєму арсеналі вбудований перемикач розкладок, який в усіх дистрибутивах, що я куштував, Mandriva, Debian, AltLinux, жодного разу не працював так, як хотілося. Мені пропонували комбінацію Сtrl-Alt-K за замовчанням. Ctrl-Shift я туди встромити ніяк не міг, хіба що Ctrl-Shift+щось. Потім був Ubuntu з “гномом”, в якому перемикач працює “з коробки” так, як належить. А зараз Linux Grusha з “кедами”. Розробники цього чудового дистрибутиву зробили так, що з коробки працює перемикання звичною комбінацією — Ctrl-Shift, але мені не підійшло те, що комбінація лівих та правих Ctrl-Shift'ів перемикає розкладки в одному напрямку: укр-рос-англ і ніяк інакше. Поліз у системні налаштування, зрештою поламав перемикач. Мови стали перемикатись лише мишкою. Думку переставити інший дистрибутив, припустімо, знову на Ubuntu я відкинув. Скільки ж можна! Поліз у Google, врешті решт знайшов ось такий ресурс
http://www.ukrnetbook.info/2009/05/linux-mint.html
Тут все доступно розказано і воно працює, панове, чим я зараз дуже задоволений :)
Але перед тим, як з вогнем в очах запускати консоль, необхідно зробити одну річ, інакше нічого не запрацює. В тій інструкції цього немає, оскільки там автор використовує XFCE, а не KDE. Заходимо у System settings, там заходимо Regional and Language, заходимо туди в розділі Розкладка клавіатури знімаємо галочку з пункту “Ввімкнути розкладки клавіатури”, ОБОВ'ЯЗКОВО. Потім вже можна приступати до створення скрипту.
Єдине, я не зміг знайти в К-меню пункт автозавантаження, щоб той скриптик, запускався при старті системи. Зате під носом (до чого я дійшов дуже не одразу), прямо в домашній теці є тека .kde3 (повний шлях такий - /home/admin0/.kde3), а точка на початку назви говорить про те, що тека прихована, але в нас є чудовий файловий менеджер krusader, запускаємо його. Можливо приховані файли та теки одразу й не видно, в такому разі заходемо в меню — вигляд — показувати приховані файли. Знаходимо теку .kde3, в ній знаходимо теку Autostart і копіюємо скриптик, що ви зробили, до цієї теки. Далі постає проблема індикації поточної розкладки. Вирішується дуже просто. Запускаємо в К-меню встановлення/видалення програм, вводимо в полі пошуку kkbswitch, і бачимо саме те, що нам потрібно, позначаємо його для встановлення. Потім ця програмка з'явиться в К-меню — Утиліти. Запускаємо її. Одразу у системному лотку з'являється смугастий американський прапрорець. Налаштовуєте аплет, щоб він стартував автоматично і, власне, це все.
Тепер можна перезапустити KDE. Для чистоти експерименту я взагалі перезагрузив комп'ютер.
Після перезапуску, перше, що я зробив — переключив розкладку))) Отже висновок — не жахайтеся командної строки!
З.І. Один нюанс. Якщо при розблокування стільниці ви вводите один символ, а полі паролю відображається 2 (замасковані, звісно), то це означає, що ви вводите кирилицю .
Writed with OpenOffice.org

Ваша оцінка: Немає Усереднена оцінка: 1 (2 голосів)
Додати поточну сторінку в соціальні закладки
Доданий в Опубліковано anykeyn 9 Серпень, 2009 - 00:37

Коментарі

grinder (гість) | 22 Жовтень, 2009 - 15:16

В Х пишемо в /etc/X11/xorg.conf секцiя «InputDevice»:

Option «XkbLayout» «us,ru,ua»
Option «XkbVariant» «,winkeys,winkeys»
Option «XkbOptions» «grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll»
Все

Vitmar | 13 Жовтень, 2009 - 18:50

А чого це в мене розкладка не перемикається клавіатурою, причому ніякою комбінацією із можливих, а тільки мишою? І всі написи в вишенаведених файлах такі ж. Що може блокувати керування розкладкою з клавіатури? І ще помітив, що при переключенні в режимі uk непрацюють функції Ctrl+C, Ctrl+V. Якщо відключити керування в КДЕ то все працює, тільки прапорця внизу немає.

grinder (гість) | 1 Жовтень, 2009 - 21:27

X-сервер налаштовуеться в /etc/X11/xorg.conf там и треба правити раскладку. /etc/default/console-setup - консоль

Anonymous (гість) | 9 Жовтень, 2009 - 21:01

ти добре подумав перед тим як це написати?

Anonymous (гість) | 21 Серпень, 2009 - 14:13

хм.. розкладка 3 розкладок елементарно робиться незалежно від DE..плюс в 9.04 російська автоматом йде winkeys.
і так редагуємо /etc/default/console-setup

XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us,ru,ua"
XKBVARIANT=",,winkeys"
XKBOPTIONS="grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll"

ну а значок індикатора для кожного DE я думаю новачок зможе і сам вивести.

Написати нове повідомлення

Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.
  • Рядки та параграфи відокремлюються автоматично.
  • Дозволені теги HTML: <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tbody> <tr> <td> <sub> <sup> <p> <br /> <div> <h2> <h3> <h4> <img /> <hr />

Детальніше про опції форматування

CAPTCHA
Це питання для того, щоб точно визначити, що ви людина, а не злісний спам-робот.
Фото Капча
Введіть букви та цифри показані на малюнку.
RSS-матеріал